Hautaan siunaaminen

Kuolintapauksen sattuessa on omaisten hyvä kääntyä ensiksi seurakunnan puoleen.
Siunausaika ja -paikka sekä mahdollinen muistotilaisuuden paikka on tällä tavoin joustavinta sopia.

Vainajan siunaus toimitetaan kirkossa tai kappelissa. Ajankohdasta ja muista järjestelyistä sovitaan kirkkoherranvirastossa tai suoraan kirkkoherran kanssa. Samalla voidaan alustavasti sopia hautapaikkaa ja sen lunastamista koskevista asioista.

Seurakunta haluaa tarjota tukeaan surutyötä käyville omaisille. Kirkkoherra käy joko surukodissa omaisia tapaamassa tai tapaaminen voidaan sopia myös kirkkoherranvirastoon.
Vainajia muistetaan rukouksessa seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, yleensä hautajaisia seuraavana sunnuntaina tai jonain lähiomaisille sopivana sunnuntaina. Vainajien nimet myös luetaan silloin kirkossa. Erityisesti lähiomaisia kutsutaan tällöin kirkkoon.

Pyhäinpäivänä kirkossa muistetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleita koskelaisia tai Kosken hautausmaalle haudattuja. Silloin luetaan heidän nimensä, sytytetään jokaiselle kynttilä  ja rukoillaan heidän puolestaan.